EURO OSCON 2005

Gepubliceerd op: 6.XI.2005 08:32 CET
Categorieën: events

Sinds 2001 organiseert O’Reilly Media jaarlijks een Open Source Convention (OSCON). Dit jaar is de eerste Europeese OSCON gehouden in het Krasnapolsky Hotel te Amsterdam en ik mocht van de partij zijn.

De conventie is verdeeld over 4 dagen; 1 dag tutorials (halve dag sessies) en 3 dagen gevuld 45 minuten sessie paralel over 5 zalen. Onderwerpen lopen uiteen van PSP games schrijven in LUA tot wat Oracle doet met Open Source. Grote namen uit de FLOSS wereld zijn te vinden in het programma en in de rij voor de koffie zoals Tim O’Reilly, Larry Wall, Alan Cox, Rasmus Lerdorf en nog veel meer.

Het was heel inspirerend om in z’n korte tijd aan zoveel OSS projecten te ruiken en de hartstocht te voelen van de mensen die daarin betrokken zijn. FLOSS leeft en OSCON is een prominent onderdeel in haar ecosysteem. Bekijk de foto’s bij Flickr en lees de gerelateerde artikelen op O’Reilly Net.

Maandag

Tutorial: RubyOnRails

Helaas, ik had me erop geheugd om een tutorial over RoR te krijgen van David Heinemeier Hansson (de bedenker van dit framework), maar hij kon door z’n bezoek aan RubyConf niet op tijd in Amsterdam zijn. Jarkko Laine, een finse student, heeft het van hem overgenomen en hij deed het niet slecht.

Tutorial: Model-Drive Ajax

Een hands-on sessie van Paul Everitt (bekend van Zope en Plone). Hier hebben we met client side (web browser) XSLt zitten spelen. Het Ajax sausje zat hem in het onderhouden van 2 DOM structuren in de client; de HTML en het Model. Door middel van JavaScript onclick events worden mutaties in het model gemaakt welke weer met XSLt terug in de HTML structuur wordt geschreven. Je kan hier prachtige dingen mee maken maar vreemd genoeg moet de sessie leider zelf ook toegeven dat XSLt en JavaScript verschikkelijke ontwikkel omgevingen zijn. Wat mij betreft geen gezonde keuze.

Evening Extravaganza

Een “State of the Onion” van Larry Wall. In deze toespraken, welke hij al bijna 10 jaar doet, verteld hij iets over wat hem bezig houd (Perl). Leuk om te volgen en altijd in een orgineel jasje.

Echt leuk was “Fun With Dead Languages” door Damian Conway, de tweede man in de Perl community. Damian staat bekend om z’n fantastische presentaties en deze presentatie was zeker geen uitzondering.

Hij illustreert de implementatie van Game of Life in Lisp; geen loops alleen maar recursie. Het benaderen van Pi in PostScript; voedt het aan een printer en deze staat in lengte van dagen een betere benadering uit te spugen. Een state machine in C++ waarbij de broncode geformateerd is als een state diagram; dmv truuks met operator overloading. En demonstreerd hoe in het Latijn de volgorde van woorden in een zin niet uit maakt en hoe dit met Lingua::Romana::Perligata tot programma’s kan leiden waarvan je de volgorde van termen in een statement verandert kan worden zonder dat het resultaat programma verandert. Conclusie, oude talen zijn leerzaam en helpen je bij het vinden van betere oplossingen.

Dinsdag

Een gewone conventie dag, beginnende met keynotes; o.a. Tim O’Reilly over opkomende trends, Jeff Waugh met een scherpe reactie op kritiek op de status van Linux op de desktop, Alan Cox over security en hoe trusted computing hier een averechts effect op kan hebben. En anderen..

Derby

a complete database in Java

In deze sessie een overzicht van Derby SQL database. Deze database heette vroeger Cloudscape en is door IBM aan de Apache foundation geschonken. Hier is hij net uit de incubator en gepromoveerd naar versie 1.0. De engine is helemaal in Java schreven en ondersteund veel standaarden; waaronder SQL92 en SQL2003. De performance is erg goed en in veel gevallen zelfs beter dan bijvoorbeeld MySQL. Queries worden naar Java bytecode gecompileerd om dergelijk performance te kunnen behalen.

Perl Lightning Talks

Lightning talks zijn presentaties van 5 minuten. Veel lol met Perl.

Integrate

Tying Open Source Java Gems Together to Make lucenebook.com

Een sessie waarin Erik Hatcher verteld hoe hij de website voor z’n boek “Lucene in Action” heeft gebouwd; Blojsom, Tapestry, Sitemesh, Log4J, Jetty, Ant en natuurlijk Lucene.

In de site kan een full text search uitgevoerd worden in het boek. Interessant is hoe hij de blog engine gebruikt om errata bij te houden en deze met in de zoek resultaten verwerkt.

Door de zoek acties te loggen houdt hij in de gate naar welke dingen er gezocht wordt en of de zoek termen wel resultaten opleveren. Als bijvoorbeeld de term “database” niets oplevert omdat het woord domweg niet in het boek voorkomt, kan hij hierop inspringen door een blog entry te maken waarin staat dat databases op dezelfde manier geindexeerd moeten worden als platte files. Daarna zal deze zoek opdracht wel iets opleveren.

Quickly Building Modular and Maintainable Applications with RIFE

Een snelle introductie in RIFE, een Java framework voor het maken van, o.a., web applicaties. RIFE gaat al enkele jaren mee en biedt een complete oplossing; ORM, IoC, template engine, flowcontrol etc. Al deze onderdelen zijn homegrow maar kunnen uitgewisseld worden met bijvoorbeeld hibernate en spring.

Perl6 Update

Damian Conway loopt de nieuwe features voor Perl6 af die Larry en hij het afgelopen half jaar hebben “verzonnen”. Waanzinnige dingen zoals adverbs (een mogelijkheid om naast parameters ook opties aan methoden mee te geven) en de “monkey but” (syntactic sugar om voor een object terug te geven er nog wat operaties op uit te voeren).

Harmony

Geir Magnusson vertelt over de voorgang van het Harmony project; een Java5 SE onder de Apache license. Op dit moment wordt er vooral gewerkt aan de juridische kant. Wie doet er mee, hebben ze VM code gezien van andere partijen en mogen ze dan wel aan soort gelijke code werken in Harmony. Alle patent mijnvelden worden in kaart gebracht etc. etc. Geir zegt letterlijk: “Sun would save us all alot of work when they just open source their code”.

Biertjes

Na alle sessie een praatje gemaakt met David Heinemeier Hansson over Ruby 2, over PHP deployments bij Yahoo! met Rasmus Lerdorf en mannen bij de Oracle stand geplaagd.

Woensdag

Keynotes; Rael Dornfest over de stroom informatie die we dagelijks via Internet te verwerken krijgen via e-mail en RSS feeds en hoe de bijpassen applicaties hierin mee zouden kunnen groeien. Michael Tiemann over de moeizame vooruitgang van QA. Iemand van Microsoft met de onthulling van de nieuwe MS Open Source licenses; een BSD en een MPL compatible license en een readonly license. Paul Everitt over hoe Open Source projecten ontstaan in Europa en verdwijnen naar de US. En anderen..

Easy Game Console Hacking

An introduction to Lua Player on the PSP

Een korte introductie LUA en een demonstratie implementatie van vier-op-een-rij. De hele PSP API is gereverse-engineerd door iemand uit de ps2dev gemeenschap en Frank Buss, een van de sprekers op deze sessie, heeft hier een LUA implementatie bovenop gebouwd genaamd LuaPlayer. Uiteraard doet Sony z’n uiterste best om dmv firmware upgrades het onmogelijk te maken zelf software te installeren op de PSP.

Inside Eclipse

Dirk Baeumer, een van de architecten van Eclipse, levert in deze sessie een overzicht van de Eclipse architectuur; OSGi, SWT, JFaces etc. De andere helft van z’n praatje besteedt hij aan het development process; test suites, release cycles etc. Erg indrukwekkend hoeveel werk er gestoken wordt in QA voor dit project.

SVK

Version Control without the Headaches

Een bliksem snelle presentatie over SVK; een front-end naar Subversion welke enkele limitaties hiervan verwijderd. De belangrijkste verbetering, voor mij persoonlijk, is het kunnen doen van offline commits.

Kamaelia

Using Communicating Python Generators to Build Concurrent and Network Systems Easily

Kamaelia komt uit BBC Research en Development afdeling. Het is een framework om netwerk systemen te maken met Python. Hiermee bij simpele streams op te bouwen met daarin transformaties; ze gebruiken het bijvoorbeeld om ondertiteling te generen. Of complexere dingen als spelletjes, de gegeven presentatie etc.

Apache Geronimo

Using Community-Driven Open Source Technology to Build Java Applications

Geronimo is een Open Source J2EE 1.4 implementatie en is (bijna) klaar. Een groot gedeelte van de technologie bestaat uit externe projecten; gebruik Jetty of Tomcat, OpenEJB en meer. Ze krijgen veel steun van grote bedrijven zoals IBM. Dit wordt een sterke OSS concurrent voor JBoss.

Shielding and Exposing Innovation

Een praatje over de geschiedenis van patenten door Robert M. Lefkowitz. Geestig en prikkeld.

Donderdag

Keynotes; Marc Hedlund over digitale privacy; over hoe data analyse die nu niet mogelijk is in de toekomst wel mogelijk zal zijn, geillustreerd met Usenet vroeger en Google Groups nu. David Heinemeier Hansson over RubyOnRails. Een verhaal over de MySQL community. Film en praatje over een enorme GNU/Linux deployment in Spanje. En een parodie van Damian Conway op een bedrijf dat patenten in wil kopen voor OSS projecten.

Developing with Mono

Een overzicht van de mogelijke toepassingen voor Mono; de OSS .NET implementatie. Enkele voorbeelden van C# code en C# in combinatie met Java dmv IKVM.NET. Mono is favoriet voor het schrijven voor het applicaties voor de Gnome Desktop omgeving.

Tastes Like Freedom

GNOME and Ubuntu

Jeff Waugh is op Badger Badger Badger Tour om de Gnome Desktop en Ubuntu te promoten. Hij vertelt hoe ze de eerste versie van Beagle (desktop search) een dag voor de aankondiging van Apple’s Spotlight publiek maakte. Laat wat Gnome goodies zien en verteld over de introductie en het grote succes van Ubuntu. Deze Linux distribute komt uit de Debian familie en richt zich op het brengen van een mens vriendelijke Gnome Desktop.

Learning Haskell

Een jonge hacker uit Taiwan, Autrijus Tang, geeft een introductie tot Haskell, een functionele taal. Deze taal maakt het oplossen van moeilijke problemen simpel en gemakkelijk problemen vreemd, aldus Authrijus. In een functionele taal definieer je functies zoals je dat in de wiskunde doet. Dit resulteert in functies welke geen neven effecten hebben, zij zullen met de gegeven input dus altijd dezelfde output leveren en zullen op het systeem geen ander invloed hebben. Dit gegeven geeft de computer veel ruimte tot optimalisatie.

De zaal zit vol mensen uit de Perl gemeenschap omdat Autrijus de PoC implementatie van een Perl6 interpeter in Haskell heeft geschreven en onderhoud, Pugs.

Afsluiting

Als sluiting houdt Cory Doctorow, bekent van de Electronic Frontier Foundation, een betoog over hoe technisch middelen zoals Digital Rights Management (DRM) de rechten van consumenten ondermijnen door restricties op te leggen die veel verder gaan dan aanvangelijk in copyright recht aangegeven. Copyright geeft je bijvoorbeeld het recht om onderdelen van een publicatie te reproduceren om bijvoorbeeld een kritiek te kunnen schrijven. DRM verwijdert deze mogelijkheid en geeft een auteur dus de mogelijkheid om het schrijven van een dergelijk kritiek ondoenlijk te maken.

De EFF lobbied heel hard achter de lobbies van de enterainment industrie aan om dergelijk overschreiding van rechten te voorkomen. In de VS hebben zojuist een slag gewonnen inzake het vlaggen van TV uitzendingen, deze vlaggen zouden het mogelijk maken dat een uitzending niet op een later tijdstip bekeken kan worden bijvoorbeeld. In de opkomst van digitale televisie in Europa zit een groot gevaar dat dergelijk technologiëen stilletjes geïntroduceerd zullen worden.